نسل های مختلف پهپاد ابابیل از دوران دفاع مقدس تا کنون
پهپاد ابابیل در زمره پهپادهای ارتش جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و به سبب به پرواز درآمدن بر فراز ناو وینسنس، یکی از پهپادهای مشهور کشور است.
نام این پهپاد از قرآن کریم گرفته شده و اشاره به ماجرای هجوم کفار با فیلها به خانه کعبه دارد که به اذن خداوند پرندههای ابابیل با پرتاب سنگریزه فیل ها را از پای درآوردند.
مراحل طراحی و ساخت این پهپاد در سال ١٣٦٥ یعنی دوران دفاع مقدس با انتقال به صنایع هواپیماسازی ایران آغاز شد.
در زمان جنگ از این پهپاد به منظور حمل مواد منفجره استفاده می شد با این محدودیت که پرنده قادر نبود مجدد مورد استفاده قرار گیرد و به عبارت دیگر یکبار مصرف بود.
این پرنده با توجه به شرایط و ضرورتهای زمان جنگ تا سال ١٣٦٨ به صورت غیراستاندارد و یکبار مصرف با قابلیت حمل ٤٠ کیلوگرم مواد منفجره تولید شد.
بیشتر بخوانید : آشنایی کامل با پهپاد های ایرانی
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
پهپاد ابابیل پس از جنگ
سرنوشت این پهپاد پس از جنگ یعنی از سال ١٣٦٩ رنگ دیگری به خود گرفت و با توجه به نیازمندیهای نیروهای مسلح، با بازسازی مجدد بدنه و بال پهپاد، ابابیل مجدد مورد توجه قرار گرفت و تولید انبوه آن از سال ١٣٧٠ با ملاحظات استاندارد و قابلیت چندین بار مصرف رونق گرفت.
ابابیل جدید
پهپاد ابابیل با تجهیز شده به سامانه 123 (پایدار کننده خودکار) و جی پی اس از شکل قدیمی خود فاصله گرفته است و به روز شده است. به روز شدن پهپاد امکان پرواز با ایمنی بیشتر، برخاست خودکار و فرود نیمه خودکار، حرکت و برنامه روی یک مسیر مشخص، امکان قطع ارتباط با پایگاه، ارسال اطلاعات با توانایی ارسال مجزا در ١٧ کانال، ولتاژ باتری، ارتفاع، سرعت پرواز و قابلیت کانال های آزاد برای این پهپاد فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید : استفاده از پهپاد ها برای مقابله با ویروس کرونا
ویژگی های پهپاد ابابیل
بدنه این پهپاد استوانه ای شکل است.دارای یک دم عمودی نیز می باشد. دم عمودی این پرنده دارای یک عقب رفتگی زیاد است.
این پهپاد دارای یک بال اصلی است که دارای یک عقب رفتگی ملایم در قسمت زیرین در انتهای بدنه است و همچنین دارای یک بال جلویی است که مقداری عقب رفتگی روی بدنه کمی عقب تر از دماغه قرار گرفته است.
جنس پهپاد ابابیل اصلی فلزی اما ابابیل های بعدی داره جنس های دیگری از جمله مواد مرکب نیز هستند سیستم هدایت و کنترل این پهپاد ساخت ایران است عملیات هایی از قبیل حفظ ارتفاع دورسنجی و یا ردیابی رادار رو به خوبی انجام دهد.
برای اینکه پهپاد ابابیل به پرواز در بیاید عملیاتی نیاز است این سامانه عملیاتی یک ایستگاه زمینی خودروهای پشتیبانی زمینی و پرتابگر را شامل میشوند.
پهپاد ابابیل را می توان با کمک راکت تقویتی نیز به آسمان پرتاب کرد .ورود این پهپاد به صورت سینه مال است و همچنین این پهپاد امکان فرود به وسیله چت را نیز دارا می باشد.
بیشتر بخوانید : پرواز موفقیت آمیز پهپادهای کمان 12 و ابابیل در رزمایش ذوالفقار 99
مشخصات فنی ابابیل
مشخصات فنی این پرنده به شرح زیر است :
موتور:یک موتور پیستونی دو سیلندر مِگیت دبلیو ای ئی-۳۴۲ هوریکِن با توان ۲۵ اسب بخار مجهز به ملخ هل دهنده دو پره
ابعاد: دهانه بال: ۳/۲۵ متر
مساحت بال: ۱/۷۶ مترمربع
دهانه کانارد: ۱/۶۹ متر
مساحت کانارد: ۰/۳۵ مترمربع
طول کلی: ۲/۸۸ متر
حداکثر قطر بدنه: ۰/۲۵ متر
ارتفاع کلی: ۰/۹۱ متر
قطر ملخ: ۰/۶۱ متر
حداکثر وزن محموله: ۴۰ کیلوگرم
حداکثر وزن پرتاب: ۸۳ کیلوگرم
حداکثر سرعت افقی: ۳۷۰ کیلومتر بر ساعت
سرعت پرتاب: ۱۱۹ کیلومتر بر ساعت
سقف پرواز عملیاتی: ۱۰۸۰۰ پا
شعاع عملیاتی: ۱۲۰ کیلومتر
بیشتر بخوانید : پهپاد آرکیو ۱۷۰ ایرانی
پهپاد ابابیل 1
پهپاد ابابیل ۱ پیشتر ذکر شد و منظور همان پهپاد تولیدی در سال ١٣٦٥ به منظور استفاده در جنگ است. این پهپاد قابلیت حمل ۴۰ کیلوگرم مواد منفجره را داشت.
از نمونه های کاربردی طراحی ابابیل ۱ می توان به انجام ماموریت هایی چون جمع آوری اطلاعات، تامین نیروی پدافند و نیروی هوایی اشاره کرد.
موارد کاربرد این پهپاد نیز مقاصد نظامی بود مانند عکسبرداری و حمل مواد منفجره و کاربرد یکبار مصرفی آن نیز یکی از محدودیت های این پهپاد است.
بیشتر بخوانید : معرفی و بررسی پهپاد های نظامی
پهپاد ابابیل 2
پهپاد ابابیل 2 ساخته شده از عوامل یک نسخه کامل تر و به روز شده آن است می تواند از سکوهای پرتاب زمینی که روی خودرو قرار دارند به پرواز در بیاید و همچنین میتواند همانند ابابیل ۱ از طریق چتر فرود آید.
در مورد ابابیل ۲ می توان به آن اشاره کرد این است که با ویژگی های گفته شده ابابیل ۲ برای نشستن یا فرود نیازی به باند پرواز ندارد؛ دارای قابلیت تحرک و جابجایی بالایی است.
اهدافی که برای ابابیل ۲ تعریف شده است همانند ابابیل یک، جمع آوری اطلاعات هدف، تامین نیروی پدافند و نیروی هوایی، فعالیتهای الکترونیک و جنگ الکترونیک، ارسال داده به ایستگاه زمینی در مسافت طولانی و انهدام اهداف در بردهای مختلف را شامل می شو.
تفاوتی که ابابیل 2 با ابابیل 1 دارد در این است که ارسال آنلاین تصاویر در ابابیل ۲ تعبیه شده است .
از دیگر ویژگیهای پهپاد ابابیل ۲ میتوان انجام ماموریتهای با قابلیت بالا که شناسایی هوایی، کاربرد نظارتی آن در میدان جنگ، پرواز برای گشت مرزها، تصویربرداری از هوا و انجام عملیات¬های نابودکننده را نام برد.
سیستم خلبان خودکار نیز یکی دیگر از ویژگی هایی است که در ابابیل 1 و 2 مشترک است که توانایی حرکت تا ١٢٠ کیلومتر را دارد و می توان تا برد ١٢٠ کیلومتر را برای توان خروجی آن عنوان کرد.
دارا بودن سامانه پایدار کننده 123 و جی پی اس با برد ١٥٠ نیز از دیگر تشابهات پهپاد ابابیل 1 با پهپاد ابابیل 2 است. این پهپاد دارای سیستم هدایت خودکار یا خلبان خودکار است و هدایت ها توسط مرکز هدایت زمینی صورت می گیرد .
سقف پروازی ابابیل 1 و 2 همانند یکدیگر و ۱۴ هزار پا است اما ابابیل ۲ میتواند بیش از سه ساعت پرواز مداوم داشته باشد. همچنین پهپاد ابابیل ۲ قادر است با سرعت حدود ۳۵۰ کیلومتر در ساعت پرواز کند در نتیجه سرعت ابابیل 2 حدودا ۵۰ کیلومتر بیشتر از ابابیل 1 است.
بیشتر بخوانید : برد کنترل پرواز یا فلایت کنترلر چیست
پهپاد ابابیل 3
بالا بودن قابلیت رزمی در ساخت ابابیل ۱ و ۲، زمینه ای را فراهم کرد تا این بار طراحان این پهپاد در این مورد، پهپاد ابابیل ۳ طراحی و اجرا شد. از این پهپاد در آبان ماه سال ١٣٩٣ و در رزمایش پیامبر اعظم ۵ رونمایی شد که در حال انجام عملیات در فراز تنگه هرمز بود.
ابابیل ۳ با موتور ٤ سیلندر بنزینی، مداومت پرواز ٨ ساعته و قابلیت پرواز تا عمق ٢٥٠ کیلومتری دارای سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت ، برد ۱۰۰ کیلومتر و سقف پرواز ۵۰۰۰ متر می باشد.این پهپاد ساخت صنایع هسا از بدنه کاملا کامپوزیت برخوردار است.
ابابیل 3 با قابلیت های تصویربرداری و فیلمبرداری در شب و روز برجسته شده است که میتواند تصاویر را به صورت همزمان به ایستگاههای کنترل زمینی و یا هر پلتفرم دیگر ارسال کند.
تفاوتی که پهپاد ابابیل ۳ با نمونههای قبلی دارد تفاوت های ظاهری را نیز شامل می شود چرا که این پهپاد شباهت زیادی به سایر پهپادهای خانوادگی ابابیل ندارد. دارای بدنی استوانهای است و همچنین دارای یک بال H شکل یا دوگانه (Twin Boom) نیز می باشد.
پهپاد ابابیل 3 برای فرود نیاز به چتر ندارد و بنابراین در هنگام فرود آسیب کمتری به پهپاد وارد می شود.
این پرنده با برد زیادی که دارد کامل از دید کاربر خارج میشود و به همین خاطر برای هدایت از ایستگاه کنترل زمینی بنا به نوع ماموریت پهپاد به صورت نیمه خودکار و یا تمام خودکار کنترل می شود.
گروه آسمان ایکس مشاور تخصصی طراحی و ساخت انواع سامانه های هدایت پذیر از دور (سهپاد)
منابع:
1.ویکی پدیا فارسی
2. خبرگزاری تابناک
3. باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.