پهپاد پلیکان؛ ترکیبی از قدرت و دقت در هدف یابی و هدف گیری
انجام مأموریت های نظامی گشت و شناسایی یکی از مهمترین فعالیت های ارگان های نظامی هر کشوری به شمار می رود. این مأموریتها در بسیاری از موارد توسط نیروهای نظامی انجام می شوند. گاهی موقعیتهایی پیش می آید و شرایطی بروز می کند که مأموریت گشت و شناسایی توسط افراد قابل انجام نخواهد بود. به منظور رفع مشکل در چنین شرایطی از ابزارهای نظامی نظیر پهپادها استفاده می شود.
برای اطلاعات بیشتر درباره پهپادها و انواع و کاربرد آنها مقاله پهپاد چیست را مطالعه کنید.
در این مقاله به معرفی پهپاد پلیکان و ساختار و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
پهپاد عمودپرواز پلیکان
پهپاد پلیکان به عنوان یک سامانه نظامی و پرنده بدون سرنشین، در راستای انجام مأموریت های نظامی در مناطق و محدوده هایی که امکان بهره گیری از افراد وجود ندارد، عملکرد بی بدیلی را از خود نشان داده است.
ساختار و مشخصات پهپاد پلیکان به گونه ای طراحی و تولید شده است که بتواند به اکثر نیازهای مأموریتی در شرایط خاص به شیوه ای مطلوب و راضی کننده پاسخ دهد.
شناورهای دریایی به دلیل شرایط جغرافیایی محیط و منطقه تحت رصد خود و نیز اصل کروی بودن زمین که مزید بر علت می شود، در راستای انجام مأموریت های تشخیص و ردیابی اهداف خود دچار مشکلاتی می شوند. از این رو تنها نمی توانند با بهره گیری از نیروهای نظامی و با ابزارهای غیر راداری و غیر الکترونیکی اقدام به انجام صحیح مأموریت های خود نمایند.
پهپاد پلیکان ابزاری برای رفع این مشکل و رصد دقیق محیط پیرامون شناورها و همچنین در موارد خاص، ابزاری برای هدف گیری اشیاء متخاصم می باشد.
بیشتر بخوانید : آیا عمودپرواز با پهپاد تفاوت دارد؟
مشخصات پهپاد عمودپرواز پلیکان
پهپاد پلیکان، پرنده بدون سرنشینی که توسط متخصصان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی طراحی و ساخته شده است، به عنوان یک پهپاد دریا پایه این توانایی را دارد که به خوبی در عمق نفوذ کند و مأموریت های خاص گشت و شناسایی را به خوبی و به طور کامل انجام دهد.
در نخستین رزمایش بزرگ پهپادی ارتش این پهپاد در آب های جنوب کشور به پرواز درآمد.
از این پهپاد در شناورهای دریایی نیز بهره گیری می شود. برای این منظور، پهپاد پلیکان مجهز به چهار موتور عمودپرواز می باشد و همچنین یک موتور پیشران بسیار قوی در ساختار فنی آن تعبیه شده است که قابلیت نشست و برخاست عمودی این پهپاد از روی شناورها را فراهم می کند.
از ویژگی های پهپاد پلیکان این است که قابلیت نشستن بر روی آب را دارد. در واقع قدرت شناوری منحصر به فرد و مقاومت بالایی که در برابر نفوذپذیری در آب دارد، موجب می شود بدون هیچ اشکالی در شرایطی که شناور در نزدیکی پرنده وجود ندارد، بر روی آب فرود بیاید.
عملکرد بسیار مطلوب پهپاد پلیکان در انجام مأموریت های تعریف شده، موجب کاهش هزینه های ایجاد تأسیسات و زیرساخت های گسترده جهت شناسایی و … شده است.
پهپاد پلیکان که از نوع هیبریدی (ترکیبی) بوده و از لحاظ فنی به دلیل برخورداری از چهار موتور در زمره مولتی روتورها قرار گرفته و کوادکوپتر یا کوادروتور نامیده می شود، در ساختار خود از ویژگی OTH یا ماوراء افق بهره مند است، می تواند با استفاده از اصول و فنون راداری و اپتیکی نسبت به هدف یابی و در مواقع لزوم، هدف گیری، اقدام کند.
با استفاده از پهپاد عمودپرواز پلیکان در صنعت دفاعی و نظامی کشور، می توان علاوه بر بهبود برد سامانه های موشکی، دقت و صحت هدف گیری گلوله های ناوها و شناورها و آتش بارهای نیروی دریایی ارتش را افزایش داد.
برای آشنایی بیشتر با پهپادهای ایران کلیک کنید.
نحوه نشست و برخاست پهپاد پلیکان
نحوه برخاستن و پرواز این پهپاد به این صورت است که در مرحله اول با روشن شدن چهار موتور عمودپرواز به صورت همزمان، پهپاد از شناور جدا می گردد و در مرحله دوم از طریق شروع فرآیند محاسبه شده ای، پس از فعال شدن الگوی خودکار تعبیه شده بر روی سیستم پرواز خودکار پهپاد، بدون اینکه تعادل وسیله به هم بخورد و بدون خطر سقوط ناگهانی، پهپاد وارد حالت پرواز افقی یا به عبارتی وارد فاز کروز خواهد شد.
مراحل ذکر شده هنگام برگشت پرنده و نشستن بر روی شناور، به صورت بالعکس رخ خواهند داد.
در رابطه با برد پروازی این پهپاد می توان برد حدود 100 کیلومتر را برای آن انتظار داشت. همچنین از نظر ارتفاع پرواز باید گفت که پهپاد پلیکان در ارتفاع حدود 3 تا 5 کیلومتری قابلیت پرواز خواهد داشت.
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید پرنده های پلیکان نیز از ویژگی هایی برخوردارند که گویا به دلیل همین ویژگی ها، نام این پهپاد از نام پرنده پلیکان اقتباس شده است.
مثلاً پلیکان ها به عنوان یکی از پرنده های عظیم الجثه در طبیعت، طول بالهایشان به حدود 3 متر می رسد و نکته جالب توجه تر اینکه ارتفاع پرواز این پرندگان نیز حدود ده هزار پا یا 3 کیلومتر می باشد.
قابل ذکر است که قبل از آغاز بهره برداری از پهپاد پلیکان، تمامی آزمایشات میدانی به روز و لازم برای کنترل و بررسی فنی این پرنده نظیر آزمایشات SAT و همچنین HAT بر روی آن انجام گرفته و پس از اخذ نتیجه استاندارد، وارد عرصه عملیاتی شده است.
آسمان ایکس مشاور تخصصی طراحی و ساخت انواع سامانه های هدایت پذیر از دور (سهپاد)
منابع:
- خبرگزاری ایلنا
- خبرگزاری مشرق
- پایگاه اطلاع رسانی خبردار
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.