هر آنچه که باید از پهپاد MQ-1 بدانید
پهپاد MQ-1 یکی از تسلیحات مهم، سرّی و راهبردی ارتش آمریکاست. از سال 1995 این پهپاد توسط نیروی هوایی آمریکا برای عملیاتهای شناسایی و رزمی مورد استفاده قرار میگیرد. سپاه پاسداران که چندین سال است فرایند تولید پهپادهای خود را آغاز نموده، پس از شکار این پهپاد در خاک ایران، از مهندسی معکوس آن بهره گرفت و در نتیجه پهپاد شاهد 129 تولید شد که به پهپاد MQ-1 ایرانی شهرت دارد.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
پهپاد MQ-1 آمریکایی
پهپاد MQ-1 در پی اعلام نیاز آژانس اطلاعاتی آمریکا(CIA) و پنتاگون، به عنوان یک پهپاد کوچک و سبک ولی قدرتمند تولید شد.
در ابتدا یعنی اوایل سال 1980 که تحقیقات اولیه برای ساخت این هواپیما انجام میشد، تنها هواپیمایی سبک و کوچک برای عملیات جاسوسی و شناسایی مدنظر بود.
پس از موفقیت طرحهای اولیه، قابلیت حمل دو موشک و مهمات دیگر نیز به آن افزوده شد تا در سال 1994 برای اولین بار در عملیات رزمی نیز از پهپاد MQ-1 استفاده شود.
با تکمیل طرح این پهپاد و قابلیتهای کامل آن، بکارگیری این پرنده در ارتش آمریکا گسترش یافت. به طوری که گفته میشود از سال 2009 ارتش آمریکا 195 فروند از این پهپاد در اختیار داشته و در عملیاتهای مختلف از آن استفاده میکند.
البته آمار تلفاتی که از پهپاد MQ-1 آمریکایی منتشر شده نیز قابل توجه است. ظاهراً نیروی هوایی آمریکا 70 فروند پهپاد MQ-1 را در اثر سقوط، 55 فروند را به دلیل خطای انسانی، 4 فروند را در اثر برخورد موشک از دست داده است.
مشخصات فنی پهپاد MQ-1
مشخصات فنی این پهپاد به شرح زیر است :
طول: 22/8 متر
ارتفاع: 1/2 متر
وزن پهپاد به تنهایی: 512 کیلوگرم
حداکثر وزن پهپاد به همراه تسلیحات: 1020 کیلوگرم
موتور: موتور روتاکس 914 اف با توان 115 اسب بخار
انواع موتور پهپاد
طول بال: 8/14 متر
سرعت: 217 کیلومتر در ساعت
سرعت کروز: 165 کیلومتر
برد: 1250 کیلومتر
سقف پرواز: 7620 متر
تسلیحات: دو موشک ضد تانک لیزری هلفایر یا چهار موشک استینگر یا شش موشک هوا به زمین هدایت لیزری و ماهوارهای گریفین
ویژگیهای پهپاد MQ-1
شناسایی سیگنالهای الکترونیک و جمعآوری آنها، اخلال در سامانههای الکترونیک، حمل رادار نقشهبرداری و حمل تسلیحات ارزشمند از جمله مهمترین ویژگیهای پهپاد MQ-1 است.
افزایش گنجایش سوخت، افزایش راندمان موتور و آنتنهای ارتباطی جدید از قابلیتهایی است که این پهپاد را به یکی از تسلیحات راهبردی ارتش آمریکا تبدیل نموده است.
البته در سالهای اخیر مشخصات فنی پهپاد MQ-1 ارتقا یافته و مدلهای دیگری از آن به بهرهبرداری رسیده است. به عنوان مثال پهپاد MQ-1e دارای برد بیشتر، مداومت پرواز بدون تسلیحات تا 60 ساعت و موتوری کممصرف است. پهپاد MQ-1c یک غلاف شناسایی در زیر بال دارد که برد آن با سیستم دید حرارتی بر ضد یک خودرو تا 50 کیلومتر میرسد.
گفته میشود ارزش هر فروند پهپاد MQ-1 در حدود 21 میلیون دلار است. علاوه بر آن، نیروی هوایی آمریکا در توسعه این پهپاد اهداف خاصی را دنبال میکرد. به عنوان مثال سازگاری با بالگرد لانگ بو آپاچی یکی از این اهداف بود.
یکی از ویژگیهای پهپاد MQ-1 این است که توسط بالگرد لانگ بو آپاچی قابل کنترل است. لذا در مواردی که ورود به منطقه برای بالگرد خطرناک محسوب میشود پهپاد MQ-1 به منطقه ارسال شده و توسط کابین جلوی بالگرد هدایت میشود. ارتش آمریکا بارها از این ویژگی برای انجام عملیات رزمی و شناسایی استفاده کرده است.
پهپاد MQ-1 ایرانی
دلاوران نیروی هوافضای سپاه پاسداران بارها موفق به شکار پهپادهای متجاوز به مرزهای کشورمان شدهاند. دو نمونه از مهمترین پهپادهای شکار شده پهپاد RQ-1 و پهپاد MQ-1 آمریکایی است. هر دو این موارد از جدیدترین و قدرتمندترین پهپادهای روز دنیا هستند.
همچنین بخوانید : رونمایی از پهپادها و تسلیحات سپاه در پارک ملی هوافضا
نکته مهمتر اینکه محققان و مهندسان ایرانی در مرکز تحقیقات و جهاد خودکفایی هوافضای سپاه موفق شدند نمونههایی مشابه این پهپادها را طراحی و تولید نمایند.
مهندسان ایرانی در اواخر دهه هشتاد اولین نمونه از پهپادهای شناسایی خود را با نام شاهد 121 تولید کردند. این پهپاد از نوع شناسایی مراقبتی بود و با شعاع عملیاتی 700 کیلومتر، حداکثر سرعت 180 کیلومتر بر ساعت و مداومت پروازی 10 ساعت و توانایی حمل محمولهای به وزن 30 کیلوگرم مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
پس از شکار پهپاد MQ-1 و رمزگشایی از دادهها و اطلاعات آن، مهندسی معکوس آن آغاز شد و در نهایت در مهرماه سال 1391 اولین پهپاد رزمی ایران با عنوان شاهد 129 عرضه شد که به عنوان پهپاد MQ-1 ایرانی شهرت یافت.
ویژگی ارزشمند این پهپاد، قابلیت هدف قرار دادن اهداف زمینی با استفاده از بمبهای هوشمند”سدید” است. پهپاد شاهد 129 با مداومت پروازی 24 ساعته میتواند در فاصله 1700 تا 2000 کیلومتری به اجرای عملیات رزمی بپردازد.
این پهپاد با سقف پروازی 124000 پا میتواند 8 بمب سدید را با خود حمل کند.
نمونه ارتقا یافته پهپاد شاهد 129 با قابلیت هدایت ماهوارهای و افزایش 100 کیلوگرمی توان حمل در صحنههای مختلف عملیاتی به خوبی میدرخشد. به همین خاطر نیروی دریایی نیز چندین فروند از این پهپاد را به کار گرفته و برای عملیاتهای گشت دریایی و رزمی مورد استفاده قرار میدهد.
برای آشنایی بیشتر با پهپادهای ایرانی کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.